Friday, 21 October 2011

La Seu d'UrgellFijn dat je een paar uur bezig bent om je vliegplan precies volgens alle regeltjes voor te bereiden, zodat het goedgekeurd wordt. Zeker fijn als je vervolgens ook uiteraard het weer en alle NOTAMs goed bestudeerd hebt. En helemaal fijn als je vervolgens 3 uur gevlogen hebt en die vrolijke vrienden van vliegveld La Seu d'Urgell (ze zeggen zelf tegenwoordig Pirineus Andorra om een beetje voornaam over te komen) je terwijl je boven het veld hangt vertellen dat de baan gesloten is.

Gek word je er pas van wanneer ze doodleuk zeggen dat het vanwege een accident on the runway is, maar er echt absoluut niets te zien is. Enige oplossing bleek uitwijken naar La Cerdanya, waar ze ons wisten te vertellen dat het ook nog eens alleen maar een oefening (b)lijkt te zijn.

Los van de 150 euri taxikosten op en neer maakt het allemaal niet zoveel uit. Prachtig ritje door de bergen met allerlei fantastische doorkijkjes met kleine dorpen, leuke riviertjes door het groen, en woeste steile hellingen op de achtergrond.

Vanmorgen in Cannes hadden we nog andere zorgen. Alle TAFs waren ok, behalve die van Marseille. Daar stond een lekker briesje van 45 knopen met uitschieters van 55 in verrmeld. Toch nog even verder kijken dus, want lag Marseille niet aan het eind van het Rhone dal? Gelukkig kijken we ook altijd het OPMET overzicht van luchtvaartmeteo.nl na en daar staat ook een sigmet in. Die was op de significant weather chart niet te zien, omdat die alleen dingen weergeeft die (deels ook) boven flightlevel 100 spelen. De valwinden van de Mistral uit het Rhonedal en de severe turbulence die daar uit voortkomt heeft kennelijk vooral effect op de lagere luchtlagen, want de waarschuwing zegt Below FL060.

Dat is net de hoogte die we gefiled hebben, maar voor de zekerheid toch nog even Harry gebeld of dat wel goed gaat en toch ook maar voorgenomen sowieso wat hoger te gaan vliegen.

We starten vanaf Cannes richting Middelandse Zee en draaien al snel richting Saint Tropez naar het westen. We mogen al snel naar flightlevel 100 klimmen, daar waait het wel behoorlijk met een knoop of 40 maar verder hebben we nergens last van.

Voorzichtigheidshalve blijven we de kust volgen i.p.v. een directe oversteek van meer dan 100 mijl naar Perpignan. en zo kunnen we onderweg ook nog wat zien. Wanneer we Cap d'Agde naderen draaien we naar het zuiden. Na Perpignan cancellen we IFR en vliegen we rechtstreeks richting het vliegveld midden in de Pyreneeen.

Op La Cerdanya worden we goed geholpen door vreselijk aardige mensen op het vliegveldje. Ze regelen een taxi naar La Seu en zullen ongetwijfeld goed op de Pancake passen die netjes op het platform tussen de net besneeuwde bergen vastgebonden staat.


We zitten in El Castell de Ciutat, een hotel dat tegen een 16e eeuws kasteel is gebouwd. We zijn kennelijk al erg verwend, want de eerste indruk is toch dat het hotel ondanks de prachtige ligging en faciliteiten toch al wel een beetje verlopen begint te raken. Met het eten 's avonds is echter helemaal niks mis.


We gaan morgen nog een rondje wandelen, Marijke heeft nog een speciale lymfe-massage geboekt en dan willen we zaterdagochtend vroeg weer terugvliegen naar Nederland. We moeten waarschijnlijk toch nog even bijtanken, misschien in Auxerre. We eindigen denk ik op Hilversum, zodat we op tijd voor het feest van Bart zijn. Sander vliegt dan zondag wel even door naar Lelystad.

No comments: