Friday, 6 August 2010

Noordkaap en Lulea

klik op titel om video op Youtube te zien, nu met geluid

Goed dat we een dagje gewacht hebben. Vanmorgen schrokken we nog even van de mist in het fjord bij Tromso, maar nadat we het vluchtplan 2 uur hadden verzet viel het ook bij het vertrek behoorlijk mee.
Toen we rond 12 uur vertrokken lagen er zo links en rechts nog wel wat mistbanken tegen de ruige kliffen aan. Gelukkig zijn de aaneengesloten stukken mist niet al te groot.


Uiteindelijk was het niet nodig geweest IFR te vertrekken, en ook onderweg blijft het weer overal prachtig. Ook nog eens fors wind mee zodat we al in drie kwartier over Hammerfest heen naar de Noordkaap vliegen. We maken een paar rondjes laag over de kaap voordat we naar het vliegveld van Honningsvag vliegen. Interessante nadering, maar uiteindelijk goed te doen.

Er landen toch nog 4 lijnvluchten per dag op Honningsvag (880m) en het is eigenlijk best een gezellig vliegveldje. Aardige mensen daar, we krijgen zelfs een auto mee om even naar het stadje te rijden en daar wat te eten voordat we het hele stuk naar Lulea in Noord Zweden gaan afleggen.

Eerder dachten we in Arizona en Australie al "het grote niks" gevonden te hebben, maar hier in het noorden van Finland kunnen ze er ook wat van. Enorme uitgestrekte vlaktes waar echt niemand woont. Ook al is het hier een stuk vlakker, toch wil je ook hier geen motorstoring krijgen.

In Lulea blijkt een enorm festival aan de gang te zijn, Lulea staat vol met podia waar allerlei bands optreden. Toen we vanaf het vlegveld belden of er een kamer vrij was werden we al gewaarschuwd dat het tot 3 uur vannacht niet al te rustig gaat zijn. De hele stad loopt vol met stomdronken jochies en het is duidelijk dat heel korte broekjes weer in de mode zijn. Net achter ons hotel vliegt een heli af en aan die allerlei VIPs de entree biedt die ze nodig hebben.

No comments: