Friday, 7 August 2009

Alaska Float plane lessen

Het is echt fantastisch mooi hier. Weer echt totaal anders dan alle plaatsen waar we tot nu toe geweest zijn. De cabin die we hier hebben op het terrein van de vliegschool is 3 bij 3 maar heeft alles wat we nodig hebben.


De mensen wonen hier uberhaupt niet in luxe, zeker niet in zo'n dorpje als waar wij nu zitten (voor de Google mappers: Moose Pass, net noord van Seward).

Gisteren was het best grijs, vanacht heeft het getuige het getik op het dak de hele nacht geregend, maar vandaag klaart het toch verder op dan voorspeld was. Marijke mist haar Uggs al wel, het is hier een stuk kouder dan we afgelopen maand gewend waren.


Vanmorgen eerst wat theorie doorgenomen, daarna ontbeten en toen onze eerste oefeningen op het meer.

Het is ongelooflijk leuk om te doen, een combinatie van onze beide hobby's; vliegen en varen. Je moet opnieuw leren taxieen. Dat kan idle en dan laatje de roeren in het water zakken of "on the step"; dat is eigenlijk planerend zoals in een speedboot.

We hebben sowieso een hoop aan onze ervaring met zeilen en speedboats want dat komt allemaal van pas. Het lijkt wel een kruising van een catamaran, een speedboat en een vliegtuigje.

Het is heel belangrijk om bij alles wat je doet: taxieen, take-off en landing, exact de juiste neusstand aan te houden anders remt ie teveel of ga je op je neus. En het water is hier steenkoud recht van de gletsjers, dus daar zitten we niet op te wachten.Ook moet je heel erg uitkijken juist wanneer het mooi weer is en er weinig wind staat. De meeste ongelukken schijnen boven dergelijk "glassy water" te gebeuren omdat je onmogelijk kunt inschatten hoe hoog je boven het water bent. Het komt in dat soort situaties regelmatig voor dat iemand een descending turn boven het water maakt en dan gewoon de plomp invliegt omdat hij lager is dan gedacht. Wij leren om heel goed een referentiepunt op te zoeken zoals de kustlijn en dan pas te dalen met motorvermogen er op met een continue neusstand. Lijkt wel weer een beetje op vliegen bij Dwarf in sommige aspecten.

Na de eerste oefeningen stijgen we op en zien de eerste fantastisch beelden van Alaska vanuit de lucht. Helaas geven de foto's die gemaakt zijn door het wazige raam lang niet weer wat wij vandaag gezien hebben.

Op de foto rechts staan een paar forse beren in de rivier zalm te vissen, maar het was nog behoorlijk lastig om ze een beetje in te kunnen zoomen. We hebben er in dat kreekje meer dan 10 gezien en op sommige foto's kun je zelfs de zalmen in de rivier zien.

Ik zag in hetzelfde stuk zelfs een bold eagle onder ons doorvliegen, ben benieuwd of die ook op de film staat. We zagen ook al de noordkant van het Harding Icefield, dat niet al te ver weg van ons ligt. Daar gaan we misschien morgen al overheen vliegen en evt zelf landen in een baai dichtbij een gletsjer in het zoutwater deel waar ook ijsbergen zijn.


Onze instructeur James was piloot voor een soort Netjet-achtige company en vloog op een superluxe Gulfstream.... tot de crisis kwam en hij 2-weeks notice kreeg. Nu geeft hij hier een paar uur les per dag tot september en dan moet hij maar weer zien hoe hij aan de bak komt.

Op TV hebben ze het over binnenkort 10% werklozen en ook ruim 34 miljoen amerikanen die zich hebben aangemeld voor voedselbonnen (ongeveer 1 op 9). De effecten van de crisis op het dagelijkse leven zijn hier dan ook nog lang niet voorbij.

No comments: